www.balibali.dkforside

Skal man have en langsigtet plan

“Mange tror, man skal have en langsigtet plan for at blive selvstændig”

Hun sidder i sin bil på vej til møder i København, da jeg fanger hende. Kort tid forinden har hun kysset børnene farvel og har nu 1,5 time, mens hun krydser bælterne fra Aarhus til hovedstaden.
“Hej Silke,” siger hun.
“Jeg er klar.”

Jeg interviewer inspirerende mennesker, jeg har mødt på min BaliBali-vej, for måske kan de også inspirere dig?

Rikke Kamstrups historie handler om at være kvinde og iværksætter. Om at kende værdien af at løfte andre kvinder og betydningen af at være i bevægelse. Og om af og til blive bange for, om man bliver overhalet af yngre kræfter.

Rikke Kamstrup Jacobsen ejer og driver pr-bureauet ‘PR1’. Hun hjælper både store brands, som eksempelvis Dea Kudibal, Lollys Laundry og Wella – og mindre, som Sasha Le Mer, med at få gjort deres produkter synlige i medierne. I dag er forretningen sund og stærk, men sådan har det ikke altid været.
Rikke snublede på en måde ind i livet som selvstændig.

Da jeg taler med Rikke er hun i gang med at arrangere to Walk & Talks i Aarhus for kvindelige iværksættere. Det gør hun sammen med Dea Kudibal og Nordic Female Founders, som er drevet af blandt andre Mia Wagner, der er en af løverne i tv-programmet Løvens Hule.

Målet er at dele ud af netværk, gode råd og løfte kvinder, så de tør tage springet og blive selvstændige.
“Kvinder snakker og snakker og snakker og pludselig er vi for gamle, og så er det for sent. Så det er også noget med at inspirere til at handle og sætte i gang, når du får en idé,” siger Rikke.

“Tænk hvis mange flere havde muligheden for at blive selvstændige og turde tage springet.”

Rikke var en af BaliBalis første kunder og siden har hun tit delt fotos af håndværkernes ting. Det er nemlig vigtigt for hende at støtte andre selvstændige kvinder. Her har hun den håndflettede solskærm på.

Rikke tog selv springet, fordi hendes chef gav hende et skub. Efter at være sprunget fra en uddannelse som markedsøkonom, havde hun fået en elevplads hos tøjmærket RED&GREEN i Skanderborg. Først i deres økonomiafdeling og derefter i deres marketingafdeling.

Kort tid efter Rikke var begyndt dér, sagde hendes chef til hende, at hun var som “en fisk i vandet” og “burde arbejde med pr fuld tid.” Rikke havde ikke selv en plan om at blive selvstændig.

“Men jeg fik den vildeste energi det sekund, min chef foreslog det. Jeg tænkte bare: Det skal jeg prøve. Jeg havde til huslejen og udgifter de første 4 måneder. Og så kunne jeg kalde mig selvstændig pr-agent.”

Som Rikke selv formulerer det: “Livets skole har nok været bedre for mig end uddannelse.”

I dag, 13 år senere, kører det “primetime,” som Rikke siger. Og een ting har hun især lært:

“Jo mere man deler ud, jo mere får man tilbage.” Derfor gør hun en dyd ud af at støtte andre, kvindelige iværksættere.

“Mange tror, man skal have en langsigtet plan for at kunne blive selvstændig. Men for mange af os, der starter op, er det learning by doing,” siger hun.

“Og en af de vigtigste ting, jeg har lært, er styrken i at række ud og få råd. Det virker helt vildt godt.”
Til gengæld er en anden bekymring begyndt at komme snigende.

Rikke i fuld gang med forberedelserne til et event for influenter.

For nogle måneder siden begyndte nogle af Rikkes kunder, som hun laver pr for, at bede hende om at være på det sociale medie TikTok.

Det satte gang i en masse tanker hos Rikke: Om at holde sig på tæerne, om at bevare sin relevans – men også sin integritet.
“For mig er det vigtigt at være i bevægelse og udvikling. Hvis ikke jeg er i udvikling, så er jeg i afvikling,” siger hun.
“Selvfølgelig er det okay at have perioder, hvor man bare er. Men jeg har det bedst med at være i udvikling. For at jeg ikke mister gnisten i mit arbejde,” siger hun.

Men. For der er selvfølgelig også nuancer: “Mediet TikTok taler slet ikke til mig. Alt det, der giver energi i mit liv, er slet ikke på TikTok. Og jeg synes, det er en kultur, som på mange måder er forkert. Jeg føler, jeg bruger min tid forkert der. Jeg har stor respekt for, at andre har det anderledes, men privat taler det slet ikke til mig,” siger Rikke.
Så holder hun en kort pause.
“Men jeg har forståelse for det fagligt og at det er et medie man ikke kommer udenom.” Så Rikke skal på TikTok.

For selv om hun har en sund virksomhed med gode kunder, så tænker hun dog også over, om hun nu kan blive ved med at udvikle sig eller om der kommer yngre kræfter og overhaler indenom.
“Man må jo flytte sig med markedet, men det er usikkert, for vi ved ikke, hvor det lander,” siger hun.
“Men jeg er heldigvis rigtig god til at starte op i noget nyt. Jeg er ekstremt struktureret.”

Det betyder dog ikke, at hun er fri for bekymringer:
“Jeg siger næsten dagligt til mig selv, at jeg skal holde op med at bekymre mig om ting,” siger hun.
“Det kan være ting som: Hvor lang tid er jeg attraktiv på markedet? Er jeg stadig dygtig nok?”

Så holder hun en kort pause:
“Jeg har set, hvordan mange af mine kolleger stoppede, når de ramte de 40. Men man bevæger sig jo også derhen, hvor det giver mening.”
Så ler hun og begynder at fortælle om alle de planer, hun har:
“Jeg er ikke i mål. Det kommer jeg aldrig” siger hun.
“Så ville jeg kede mig.”

TRE HURTIGE TIL RIKKE: Hvad er du rundet af? “Jeg har aldrig gået i skole mere end 3 år et sted. Jeg har heller ingen gamle veninder. Min bedste veninde mødte jeg som 21-årig, fordi vi rykkede så meget rundt. Min far var bankdirektør og min mor hjemmegående. Vi joker med, at jeg er blomsten, der har den lange rod, man bare kan hive op. Min mand har svært ved at gro fast, hvis han plantes et nye sted. Men uanset hvor jeg bliver sat, finder jeg mig til rette. Jeg er nok ret god til at få det bedste ud af tingene. Mange kan måske hurtigt blive slået ud eller negative omkring nogle ting. Men hvis man ikke kan gøre noget ved tingene, må man jo se at komme videre. Jeg bliver sjældent berørt af udfordringer på dén måde. “Hvad drømmer du om? “Jeg drømmer om at have en stor frihed i mit liv til selv at vælge. Hvem jeg samarbejder med og hvad der giver mig energi. Det er den største luksus ved at være selvstændig. Selvfølgelig skal jeg af og til til København til events og jeg arbejder også tit aften og i weekenden, men 80% af tiden kan jeg være der for mine børn. Nogle føler, at når de kommer hjem, så skal de hænge tøjet på knagerækken og træde ind i helt ny person. Jeg har den luksus, at det skal jeg overhovedet ikke.” Hvilket karaktertræk kendetegner dig? “Jeg er god til at strukturere ting og have styr på det. Hvis jeg kunne have styr på fremtiden, så ville jeg gerne det.”

Hjælp os med at sprede ordet om BaliBali. Jo flere vi er, jo mere arbejde kan der komme til håndværkerne.
Følg BaliBali på Instagram og Facebook.

Fotoet er fra Rikkes instagram, hvor hun allerede før, vi lærte hinanden at kende, heppede på BaliBali. Her står hun med Putus håndflettede taske. Klik på billedet for at se tasken i shoppen

  • Rikke Kamstrup
  • 41 år
  • Bor i Aarhus
  • Gift med Christian Jacobsen
  • Mor til tvillinger på 8 år

Nyeste indlæg fra bloggen

2022-11-22T05:37:40+00:00

Titel

Go to Top