www.balibali.dkforside

Så stak det af

En dag købte hun en dims til at holde sin iPhone. Så stak det af.

Hendes YouTube-kanal har 500.000 visninger om måneden, men man kan ikke slå hende op på Wikipedia. Hun bliver omtalt som en rockstjerne inden for sit felt, men når hun går ind i et rum, hvor hun ved, mange kender hende, så skal hun “lige trække vejret en ekstra gang.” Hun er en af de helt store Youtubere i Danmark, men hun ser aldrig på visninger og gider ikke sælge.
Mød 35-årige Kimmie Munkholm, der har lært Danmark at strikke.

Fordi mange strikkere er blevet glade for BaliBalis tasker og sidebord til at opbevare garn i, har jeg her over sommeren, hvor jeg har været i Danmark, brugt noget tid på at møde og lære strikkere at kende. Og beskæftiger man sig med strik, kommer man simpelthen ikke uden om Kimmie Munkholm.

Her kommer hendes historie i min interviewrække med mennesker, jeg har mødt på min BaliBali-vej. Den er lige dele fascinerende og imponerende, og jeg håber, den også kan inspirere dig.

Kimmie Munkholm er egentlig uddannet socialpædagog og har i mange år arbejdet med anbragte børn. Men da hun for seks år siden var på barsel med datteren Vera, begyndte hun at strikke.
“Når man sidder med et lille barn, kan man godt være fastlåst, og jeg havde brug for en hobby, hvor jeg gjorde noget for mig selv.”

Kimmie blev med egne ord “besat” af strik til børn. Det var omkring det tidspunkt, mange begyndte at komme på Instagram, og Kimmie fulgte en, “som hedder Mette,” der har en jævnaldrende datter, som hun strikkede til.
“Og det var det cuteste babystrik, Mette lavede,” som hun siger. Så Kimmie begyndte at købe det, mens Mette kastede sig ud i at udvikle strikkeopskrifter, som Kimmie testede.
“For Mette syntes jo, det var godt at få opskrifterne prøvet af en nybegynder.”

500.000 følgere

I dag står Mette bag PetiteKnit, der sælger strikkeopskrifter, og hun følges af en halv million mennesker på Instagram. Kimmie Munkholm, derimod, laver videoer hvor hun forklarer, hvordan man strikker.
“Jeg har altid syntes, at jeg er god til at forklare ting enkelt. Jeg fik mange beskeder i min indbakke, hvor folk bad om at få forklaret forskellige måder at strikke på. Og det kan godt være svært at forklare noget, man gør med hænderne, på skrift.”

Så en dag købte Kimmie “en dims,” der kunne holde hendes iPhone, og så gik hun rundt i huset og ledte efter en hvid væg og noget lys. Hun endte i vindueskarmen i sit køkken, og i dag har Kimmies første video, som hun lagde på Youtube for tre år siden, 500.000 visninger.
“Videoen kom til sin ret. Så blev jeg spurgt om, hvordan jeg gjorde andre ting, og så lavede jeg flere videoer. Og jo flere videoer, man får. Jo flere mangler man.”

I dag har Kimmie Munkholm 500.000 visninger om måneden på sin YouTube-kanal. Men hun tjekker stortset aldrig antallet af visninger.
“Jeg kan godt lide, at hele mit liv ikke handler om salgstal og likes og promovering. For det er overhovedet ikke noget, jeg brænder for.”

Hvad brænder du så for?
“Jeg brænder for at sidde herhjemme og nørde. De dage, hvor jeg filmer, står jeg op, tager knap nok nattøjet af og går helt i flow. Hvordan får jeg forklaret teknikken på den simpleste måde? Hvilke små sætninger er allermest præcise? Hvis noget lyder svært, så bliver det svært. Så vågner jeg klokken halv tre, når jeg skal hente mit barn. Og så kan jeg godt tænke: Gud, har jeg overhovedet spist noget? Har jeg overhovedet været på toilettet? Jeg er helt i min egen verden.”

Strikkefolket er blevet glade for sidebordet, fordi der typisk er en kæreste, som er træt af at have garn liggende alle vegne. Her kommer der låg på og vupti er sofa/sengebordet på plads. Foto: @pendlerstrik. Klik på billedet for at se sidebordet i shoppen.

Strikke-app

Kimmie Munkholm arbejder stadig som socialpædagog, og det har hun tænkt sig at blive ved med, selv om hendes strikkevideoer har enorm succes.
“Det er ikke drømmen om at være selvstændig, der har drevet projektet. Jeg er vokset op med en selvstændig mor, og oplevede hvordan hun aldrig rigtig havde fri. Jeg kan godt lide det der med at gøre mig dygtig i et fag, have 37 timer og så gå hjem og have fri.”

Men i dag er Kimmie gået ned i tid. Ikke mindst, fordi hun har udviklet en strikke-app.
“Jeg fik enormt mange beskeder om, hvordan folk kunne støtte mit arbejde. Og når man trækker en dag ud af sit skema om ugen, så skal man også helst kunne forsvare at bruge så meget tid på sin hobby. Hvis jeg skulle forsvare det, skulle jeg også tjene nogle penge på det.”

Det første firma, Kimmie Munkholm ringede til for at høre, om de kunne hjælpe med at lave en app, sagde fire minutter inde i samtalen, at de gerne ville gøre det i et samarbejde med hende, hvor de fik en anseelig del af indtjeningen mod at udvikle appen. Samtidig fik de så indflydelse på i hvilken rækkefølge, tingene skulle laves. Det sagde Kimmie nej tak til.
“Jeg har et stort frihedsbehov. Det her er mit helle. Så hvis nogen skal til at diktere mit helle, så er det ikke mit helle mere.”

I dag samarbejder Kimmie med nogle app-udviklere, som hun betaler for at gøre det, hun selv synes er rigtigt. Og det går godt.
“Jeg har satset hele butikken, og min læringsstige har været vanvittig.”
Hvad driver dig?
“Jeg kan egentlig bedst lide bare at have min kerneopgave, som er at sidde hjemme og nørde. Jeg har ikke noget behov for rampelys.
Hvis jeg kommer på en garnfestival, bliver jeg anset for at være et kendt ansigt og så skal jeg lige trække vejret. Udadtil har jeg en masse visninger, men det, som jeg laver, er jo bare at sidde herhjemme og nørde. Så jeg ser det jo ikke udefra. Derfor bliver jeg lidt nervøs i sammenhænge, hvor folk ser mig som kendt.”

Du har jo en stor rækkevidde i kraft af dine videoer og samtidig virker du ret privat. Hvordan hænger det sammen?

“Det er meget privat, når jeg sidder herhjemme og nørder. Jeg gør det meget for min egen skyld, for jeg forfiner mit håndværk. Og så filmer jeg det. Og når jeg gjort det, så glemmer jeg alt om det. Den del som sker efterfølgende har ikke noget med mig at gøre. Jeg lægger det bare op. Så når jeg kommer ud i verden og bliver konfronteret med folk, der synes, jeg er megadygtig, så har jeg lidt glemt hvorfor. Jeg forestiller mig, at nogle kunstnere også kan have det sådan, at de elsker at stå der og male og så er det måske en lille smule irriterende, når det skal udstilles, haha.”

Tasken er flettet i søgræs af kvinder på Bali. I Danmark bliver den tit brugt som strikketaske. Foto: @strikrik. Klik på billedet og se tasken i shoppen.

Følg BaliBali på Facebook og Instagram og hjælp os med at sprede det gode budskab

3 spørgsmål

Hvad anser du som din største bedrift?
“At jeg turde kaste mig ud i det her både økonomisk og tidsmæssigt. Jeg vidste ingenting om apps, da jeg gik ind i det.”

Hvad er din største frygt?
“At ende som konen med æggene. Jeg vil så gerne have, det er et godt produkt. Jeg kaster hele omsætningen for 2020 og nok også en stor del af 2021 ind i produktet. Bare man blinker med øjnene til en app-udvikler, koster det jo penge. Så hvis folk så hopper af, så kan jeg sidde der som konen med æggene.”

Hvad er for dig den ideelle tilværelse?
“At finde ro i alle de ting, jeg gerne vil være rigtig god til. Jeg vil gerne gøre alt, hvad jeg kan for min virksomhed, for nu er det blevet en seriøs virksomhed. Jeg vil også rigtig gerne være en god socialpædagog og hjælpe nogle mennesker til at få det bedre. Give dem lidt ekstra tid. Jeg vil også gerne være en god mor. Den mor, der kan hente kl. 14, hvis mit barn har brug for det,” siger Kimmie.

“Det lykkes mig nogle gange. Men mest i perioder.”

Du kan følge Kimmie Munkholm på Youtube eller Instagram.

Kimmie Munkholm, 35 år. Bor sammen med sin kæreste, Peter, som hun har Vera på 6 år med. Bosat i Holbæk. Uddannet socialpædagog.

Nyeste indlæg fra bloggen

2022-11-22T05:43:34+00:00

Titel

Go to Top